E vremea corcoduselor si m-am gandit sa fac ceva mai special cu ele, adica corcoduse marinate pentru iarna. Este o reteta super simpla ce completeaza categoria muraturilor din camara.

Desi multa lume asociaza fructele doar cu deserturi si dulceturi/gemuri, ele pot fi folosite cu succes si la prepararea mancarurilor sau muraturilor.

Corcodusele acrisoare si aromate sunt pefecte pentru acest experiment si cu siguranta vor fi apreciate.

corcoduse marinate pentru iarna

Preparare pas cu pas corcoduse marinate pentru iarna


Ingrediente:

  • 1 kg corcoduse
  • 200ml otet
  • 800ml apa
  • 150g zahar
  • 1 radacina hrean
  • 1 capatana usturoi
  • 1 lingura boabe de mustar
  • 1 foaie dafin
  • 1 ardei iute (optional)
  • 1 lingura sare grunjoasa

Mod de preparare:

Corcodusele pentru aceasta reteta ar trebui sa fie din cele coapte, dar nu foarte moi. Atunci cand le pipaim pielea fructului sa fie ferma, nu flescaita.

Fructele se spala si se zvanta.

Borcanele se spala bine cu apa calda si detergent si se usuca. Este preferabil ca pentru muraturi borcanele si capacele sa fie si sterilizate. Operatiune ce se face in cuptor cca.10 minute la 130 grade Celsius. De asemenea capacele trebuie sa fie bune. Daca folositi borcane reciclate (asa cum fac si eu) uneori este nevoie de capace noi (se gasesc in magazine).

corcoduse marinate pentru iarna

In fiecare borcan se pune la fund o bucatica de hrean apoi se aseaza corcodusele asfel incat sa nu ramana prea mult spatiu intre ele, dar nici sa nu fie strivite. Deasupra se adauga in fiecare borcan cate 1-2 catei de usturoi si o bucatica de ardei iute.

Se pregateste solutia pentru marinarea corcoduselor. Intr-o cratita se pun la fiert: apa, otetul, sarea, zaharul si foaia de dafin. Se amesteca si se fierbe cateva minute. Solutia se lasa putin la racorit apoi se toarna in borcane.

corcoduse marinate pentru iarna

La final se preasara in fiecare borcan boabe de mustar si se adauga cate o bucatica de hrean si cate una de ardei iute. Borcanele se inchid bine, se eticheteaza si se pun in spatii racoroase.

Marinarea se face lent, la fel ca si la ardeii iuti marinati.

Aceste corcoduse marinate sau corcoduse murate merg perfect atat langa o friptura, dar si langa o portie de cartofi la cuptor sau fasole batuta.

Pentru inspiratie va las si reteta Iulianei de la Bucate Aromate de prune marinate cu usturoi.

Spor la gatit!

CategoriesFacute in casa
  1. blank
    Iuliana says:

    Asta e cea mai faină rețetă pe care am văzut-o în ultima vreme și mi-e ciudă că pe la noi au cam trecut corcodușele. Fructele astea chiar merită mai mult, sunt tare nedreptățite. Dar neapărat rețin ideea pentru anul viitor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *