O coronita din aluat cu pesto poate sta cu mandrie pe orice masa de sarbatoare. Adica e si faina si buna.
Merge de minune printre aperitive, dar si printre felurile principale. Eu am ales o varianta simpla, dar puteti incerca si un altfel de aluat. Importanta este ideea, eu vazusem de mult timp pe Piterest si mi-a starnit interesul.
Preparare pas cu pas coronita din aluat cu pesto
Ingrediente:
- 500g faina
- 7g drojdie uscata
- 325-350ml apa
- 25ml ulei de masline
- 1 lingurita sare
- 3 linguri pesto
Mod de preparare:
Am ales o varianta simpla de aluat, asemanator painii pentru ca aceasta coronita din aluat sa poata fi mancata cu orice.
Faina impreuna cu drojdia si sarea se amesteca cu apa usor calduta, se framanta cat sa se incorporeze ingredientele apoi se pune uleiul in doua transe. Aluatul se framanta cca 4-5 minute pana ce devine elastic si neted.
Bolul cu aluat se acopera cu un prosop si se lasa la crescut cca. 45 de minute.
Aluatul crescut se intinde cu sucitorul pe blatul de lucru. I se da o forma dreptunghiulara, astfel incat dupa rulare si indoire sa formeze un cerc ce va incapea in tava de la aragaz.
Aluatul se unge cu pesto . Eu am folosit un pesto de leurda pe care il aveam in congelator, dar puteti folosi pesto de busuioc, pesto de orice verdeturi si chiar spanac. Se ruleaza strans, se indoaie capetele unul spre altul si apoi ruloul de aluat se transfera in tava tapetata cu hartie de copt.
Cu o foarfeca bine ascutita si curata se taie un gen de petale de cca 2cm grosime. Ele nu se taie complet pentru ca trebuie sa se tina de coronita.
Dupa ce le-am taiat facem modelul dand o petala in partea stanga, una in partea dreapta si tot asa pana la sfarsit. Le aranjam in asa fel incat partea din interior cu pesto sa fie vizibila.
Coacere:
Tava se acopera cu un prosop/folie si se lasa inca 45 de minute la temperatura camerei.
Se incalzeste cuptorul la 180grade Celsius. Inainte de coacere coronita pentru Craciun se unge cu ulei de masline (se poate si cu ou) si se coace cca. 40-45 de minute.
Dupa coacere se lasa la racorit pe un gratar.
Pentru servire eu am ales varianta de asociere cu ceva branzeturi maturate, rosii chery si dulceata de ardei iuti. A fost de efect, dar mai ales a fost tare buna, chiar daca am umplut casa de miros de leurda.
Pentru inspiratie va las si varianta coronitelor dulci cu scortisoara.
Spor la gatit!