Vremea rece si apropierea Sarbatorilor a adus in gand si pe masa multe coronite suedeze cu scortisoara. Coronitele cu scortisoara vin din bucataria nordica, acolo foarte multe preparate din patiserie au in compozitie scortisoara/cardamom/ghimbir. Cred ca aceste condimente ajuta nordicii sa treaca mai usor peste vremea rea si reusesc sa creeze acea stare de bine.
Odata cu aceasta reteta aromata va aduc si o veste buna, veste ce vine de la faina Raftul Bunicii. Daca in perioada urmatoare gatiti cu aceasta faina, va puteti inscrie (pe baza bonului fiscal cu care ati achizitionat faina) la un concurs dragut unde se pot castiga 50 de masini de facut paine si 200 de seturi de bucatarie. Gasiti mai multe detalii pe raftulbunicii.ro/gatit-cu-drag/

Preparare pas cu pas coronite suedeze cu scortisoara
Ingrediente aluat:
- 650g faina superioara 000 Raftul Bunicii
- 100g unt (80% grasime)
- 350ml lapte
- 50g zahar
- 8g drojdie uscata
- 2 lingurite scortisoara pudra
- 1/4 lingurita sare
Ingrediente umplutura:
- 150g unt
- 150g zahar
- 2-3 linguri scortisoara pudra
- 1 lingurita cardamom pudra
Pentru uns:
- 1 ou + 1 lingura lapte
Mod de preparare:
Intr-un bol mare se cerne faina, se adauga sarea si scortisoara pudra.
Intr-o cratita se pune la foc mic laptele, zaharul si untul. Compozitia trebuie doar sa se incalzeasca, nicidecum sa fiarba. Se amesteca astfel incat zaharul si untul sa se topeasca.
Drojdia se dizolva cu cateva doua-trei linguri de lapte.


Acestea se toarna in bolul cu faina superioara 000 Raftul Bunicii si se amesteca pana se incorporeaza toate ingredientele. Aluatul format se framanta pe o planseta cca.5 minute pana ce devine usor elastic. Se acopera cu un servet si se lasa la dospit pentru cel putin 45 de minute.
Pentru umplutura se amesteca intr-un bol untul aflat la temperatura camerei impreuna cu zaharul, scortisoara si cardamomul.


Aluatul crescut se imparte in 12 parti egale facandu-se 12 bile de aluat.
Fiecare bila de aluat se intinde sub forma unei foi dreptunghiulare cu o lungime de cca.30cm si latime de cca. 15-17 cm. Foile se intind cu sucitorul pe planseta, fara a folosi faina. De asemenea pentru intindere se poate folosi masina de paste.
Modelare:
Foaia se unge cu umplutura intr-un strat subtire, apoi se ruleaza pe lungime. Dupa rularea, ruloul obtinut se intinde putin pe lungime tragand usor de ambele capete.


Cu un cutit bine ascutit sau un cutit pentru pizza ruloul se taie pe lungime in doua parti egale. Aceste doua fasii se impletesc astfel incat taietura (cea in care straturile sunt vizibile) sa se mentina la suprafata.
Se unesc capetele si se lipesc prin apasare.
Coronitele obtinute se aseaza inte-o tava tapetata cu hartie de copt lasand distanta intre ele. Se lasa la crescut cel putin 20-30 de minute, apoi se ung cu ou batut si lapte.


Tava se da la copt in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius pentru cca.20 de minute.
Dupa coacere frumoasele coronite suedeze cu scortisoara se aseaza pe un gratar pentru a se raci.
Se servesc caldute sau reci, musai cu o cana de lapte, cafea sau ciocolata calda. Sunt perfecte la micul dejun si cred ca insenineaza ziua oricui.

Ele se pot si darui in preajma Sarbatorilor de iarna. Atunci le putem lega o fundita rosie si surpriza este gata.
Din aceeasi categorie va las si reteta de rulouri cu scortisoara si nuci.

Spor la prajiturit si nu uitati sa participati la concurs.