Toamna este sezonul ciupercilor, iar ca urmare a acestui fapt a aparut tocanita de ciuperci cu rosii. In livada vecinilor mei au aparut ciuperci champignon salbatice, acele ciuperci numite si de balegar. Ele apar de regula toamna in locurile pe unde au pascut animalele. Arata foarte bine, sunt carnoase, usor intunecate la interiorul palariilor (cele mai mature) si se pot gati in nenumarate feluri.
Preparare pas cu pas tocanita de ciuperci cu rosii
Ingrediente:
- 700g ciuperci champignon (sau alte ciuperci preferate)
- 500g rosii (1 borcan rosii pasate)
- 1 ceapa mare
- 2-3 catei de usturoi
- 2-3 linguri de ulei
- 1 legatura de patrunjel
- 1 lingurita rasa boia de ardei
- sare/piper
Mod de preparare:
Ciupercile se curata si se clatesc sub jet de apa rece. Se lasa la scurs intr-o sita apoi se feliaza.
Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt.
Rosiile spalate se taie cubulete.
Intr-o tigaie mare si cu marginea inalta se pune la calit o ceapa. Cand aceasta s-a inmuiat putin se toarna deasupra ciupercile taiate, se pune putina sare si se lasa la foc mic. Ciupercile vor lasa multa zeama si le lasam se gateasca partial in sucul propriu.
Cand sunt aproape facute se adauga rosiile proaspete taiate cubulete, boiaua de ardei si usturoiul tocat marunt. Se amesteca, se acopera cu un capac si se lasa la foc mic inca 10-15 minute. Se pot folosi si rosii cuburi din conserva.
La final se potriveste gustul cu sare si piper si se pune patrunjelul tocat proaspat. Se amesteca si se opreste focul.
Tocanita de ciuperci cu rosii merge mancata si cu paine, dar cel mai bine cu mamaliga aburinda. Pentru cei care iubesc usturoiul se mai poate adauga usturoi extra.
Pentru inspiratie va las si reteta de tocanita de hribi cu smantana (se poate pregati si cu alte tipuri de ciuperci).
Spor la gatit!
Aveti grija cu ciupercile ca ele pot fi otravitoare prin incrucisare cu cele salbatice. Se zica ca daca sunt ciupite de gaze sunt bune dar nu e sigur. Cel mai bine gustati un pic si lasati pana a doua zi sa le mancati daca vedeti ca nu va fac rau.