Savarinele pot fi de doua feluri: savarine cu aluat dospit si savarine cu pesmet, iar in cazul de fata avem de fapt savarine mini cu pesmet. Savarina este un desert romanesc cu care mai toti ne-am intersectat in copilarie si nu numai. Acum e putin uitata, iar daca o gasim in cofetarii, de cele mai multe ori frisca este din cea vegetala si asta o face dizgratioasa.
Reteta de savarine este extreme de simpla, fara nici o indoiala ca nu ar putea iesi. Ca sa fiu sigura ca nu dau gres eu am apelat la cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Sper ca in curand sa testez si reteta de savarine cu aluat dospit.
Preparare pas cu pas savarine mini cu pesmet
Ingrediente pentru 16 bucati:
- 6 oua
- 100g zahar
- 100g pesmet
- 50g faina
- 1 strop sare
- 1 lingura zeama de lamaie
Ingrediente sirop:
- 300g zahar
- 400ml apa
- 1 lingurita extract de vanilie sau 100ml rom
Ingrediente pentru ornat:
- 500ml smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 pliculet intaritor frisca
- Cirese confiate sau jeleu de fructe rosii
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul la 180grade Celsius si formele de savarina se ung cu unt si se presara cu pesmet (eu am incercat si varianta cu niste hartii de briose mari, dar nu recomand).
Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si o lingura de zeama de lamaie si se bat in continuare, pana cand se intaresc din nou. Se pun galbenusurile, se bat de 4-5 ori, ca sa se amestece putin, apoi se adauga pemetul cu faina. Acestea se incorporeaza cu miscari largi de jos in sus numai prin rasturnare ca sa nu se lase albusul.
Compozitia se distribuie cu lingura in mod egal in toate formele. Savarinele se coc la 180 grade Celsius in cuptorul preincalzit cca.20-25 de minute, fara a deschide cuptorul.
Dupa coacere se scot din forme si se aseaza la racit cu baza in sus.
Pentru sirop punem la foc mic apa si zaharul intr-o craticioara. Dupa ce zaharul s-a topit lasam sa dea cateva clocote si apoi oprim focul. Cand siropul este rece adaugam vanilia (in reteta din carte este cu rom).
Se mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul vanilat. Pentru ca siropul are cam mult zahar frisca va fi fara.
Savarinele le-am insiropat printr-o scufundare scurta si apoi o usoara scuturare. Se aseaza pe un platou si cu un pos se face cate un mot genros din frisca. Pe fiecare mot se pune o cireasa confiata. Merge si varianta cu putin jeleu de fructe si apoi motul de frisca.
Savarinele se pun la frigider si se servesc reci. Recomand sa se manance in primele 2 zile.
Daca va plac prajiturile cu frisca va recomand si prajitura cu foi, nuci si frisca.
Spor la prajiturit!