Salata calda cu orez brun si conopida este o varianta satioasa si gustoasa de salata de sezon rece. Reteta e cu inspiratie din cartea “VEG” a lui Jamie Oliver, cu ceva modificari ce au tinut de gusturi personale, dar si de ingrediente.
Merge perfect ca o mancare in sine, dar si langa un alt preparat ce contine carne/peste.
Sper sa va placa si sa incercati, mai ales ca intram in post si poate aveti nevoie de ceva idei.
Preparare pas cu pas salata calda cu orez brun si conopida
Ingrediente 2 persoane:
- 125g orez brun ( 1 plic)
- 1/2 conopida mijlocie
- 1 legatura patrunjel
- 1 crenguta menta
- 1/2 lamaie mica
- 2-3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita zaatar
- 1/2 lingurita turmeric
- 1 ardei iute (optional)
- Sare
Mod de preparare:
Pentru reteta asta am folosit un pliculet de orez prefiert, din acelea ce se pun cu tot cu plic in apa sarata si se fierbe conform instructiunilor de pe cutie.
Conopida desfacuta in buchetele se fierbe putin in apa clocotita, cat sa se inmoaie putin. Apoi se scoate cu paleta se amesteca cu sare, zaatar, turmeric, fulgi de chili (sau ce condimente preferati) si ulei de masline. Totul se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Jamie Oliver recomada aplatizarea usoara a buchetelelor, dar le puteti lasa si intregi. Eu le-am strivit putin cu o furculita.
Tava merge la cuptor la 180-200 grade Celsius, preferabil un program grill pentru a se rumeni mai rapid.
Verdeturile spalate se toaca marunt.
Orezul se amesteca cu putin ulei, sare, zeama de lamaie, piper negru proaspat macinat si verdeata. Se aseaza intr-un bol mare sau doua boluri individuale.
Peste orez se pune conopida coapta, ceva verdeata si feliute de ardei iute daca va place mancarea picanta.
Salata asta este delicioasa si hranitoare. Puteti adauga si alte ingrediente. De exemplu in reteta initiala erau si niste cirese. Pentru ca salata am pregatit-o pentru cina si deja se intuneca foarte repede, fotografiile nu au iesit deloc bine.
Pentru inspiratie va las si reteta de salata calda de linte cu conopida.
Spor la gatit!