Se apropie Craciunul asa ca o reteta de kaizer de casa este binevenita. Kaizerul isi gaseste mereu locul pe platoul cu aperitive, iar daca il facem chiar noi are alt farmec.
Chiar daca nu crestem porc putem pregati acasa preparate din carne de tot felul. Daca aveti si afumatoare cu atat mai bine, dar reteta asta e una simpla bazata doar pe fierbere si coacere.
Daca vreti sa largiti gama de produse puteti arunca un ochi si pe reteta de carnati de casa.
Preparare pas cu pas kaizer de casa
Ingrediente:
- 1 bucata piept de porc (preferabil cu soric)
- 1 -2 cepe
- 1 capatana usturoi
- 2 linguri boia afumata
- 1 lingurita fulgi chili
- 1 lingurita cimbru
- 2 linguri ulei
- 2 foi dafin
- 1 lingurita piper negru boabe
- 3-4 boabe ienibahar
- 3-4 linguri sare grunjoasa
- apa
Mod de preparare:
Pentru prepararea kaizerului de casa, pieptul de porc trebuie sa stea cateva ore bune (chiar o zi) in moare de varza sau saramura.
Cum nu am avut moare am ales saramura. Intr-o tava inalta am pus trei linguri cu varf de sare grunjoasa si cam trei litri de apa. Am adaugat o ceapa taiata felii, vreo trei catei de usturoi, boabe de piper, boabe de ienibahar, doua foi de dafin si putin cimbru. Am amestecat usor ca sa se dizolve sarea si apoi am pus pieptul de porc .
Tava se acopera si merge undeva la rece (camara sau chiar frigider) pentru 10-12 ore. Daca apa nu acopera complet carnea, ea trebuie invartita din cand in cand.
Dupa aceasta etapa pieptul de porc trebuie fiert. Aici ar fi mai multe discutii deoarece el poate fierbe mai mult sau mai putin, in functie de carne. Eu m-am folosit de oala sub presiune si am fiert cam 20 de minute chiar in apa in care a stat. Slanina trebuie sa fie fiarta, dar usor ferma nu flescaita.
Pieptul de porc se scurge de apa si se lasa la racit. Daca s-a incovoiat in timpul fierberii puteti pune un tocator de lemn deasupra si chiar ceva greu deasupra.
Coacere
Intr-un bol se paseaza 5-7 catei de usturoi (asta e in functie de gusturi) si se amesteca cu boiaua, fulgii de chili, cimbru uscat, putina sare grunjosa si doua linguri de ulei. Cu aceasta pasta se freaca bine pieptul de porc scos si sters cu servete de hartie.
Bine uns se pune intr-o tava si se da la cuptor pentru cca.30 de minute la 180 grade.
Problema e ca iti vine sa-l mananci odata scos din cuptor, dar el trebuie sa se raceasca. Dupa racire se da iarasi cu putina boia/usturoi ca sa arate mai bine.
Kaizerul se pastreaza in frigider si se consuma cam intr-o saptamana. Bineinteles ca musai sa avem o ceapa rosie la servire, mustar sau orice altceva ce ne place.
Spor la gatit kaizer de casa!