C

Carnati de casa de porc-preparare si afumare

De Ziua Bucovinei am fost acasa si pentru a participa la prepararea unor carnati de casa de porc, de catre cumnatul meu Mihai. El a invatat singur, a experimentat pana a ajuns la o varianta cu care nu da gres.

Nu este chiar o reteta traditionala clasica, dar este o varianta adaptata vremurilor noastre in care timpul nu ne ajuta de fiecare data.

carnati de casa de porc

Carnatii sunt doar din carne de porc, iar modul de afumare include si o gatire astfel ca ei pot fi mancati fara a mai fi prajiti ulterior.

Preparare pas cu pas carnati de casa de porc

Ingrediente:

  • 5kg carne pulpa de porc
  • 2kg carne de porc grasa
  • 4 caciulii de usturoi
  • cimbru
  • sare neiodata (dupa gust)
  • boia de ardei dulce
  • piper negru
  • coriandru macinat
  • mix condimente pentru carnati
  • 200ml apa rece
  • cca. 10m mate

Mod de preparare:

Carnea de porc se macina la masina de carne, preferabil electrica pentru ca face treaba mult mai repede.
Usturoiul se curata si se pregatesc condimentele.

Matele se pun in apa rece (ma refer la cele cumparate, ce se gasesc puse cu sare).

Carnea tocata se amesteca bine cu condimentele, usturoiul pasat, sarea si apa rece. Tot ce tine de condimentare tine si de gustul fiecaruia.

Sarea trebuie sa fie musai neiodata, iar daca aceasta este grunjoasa se va marunti putin intr-un mojar. Gustul carnii trebuie sa fie un pic sarat.

Cimbrul se da printr-o sita (daca se foloseste cel de gradina) pentru a nu se strecura parti mari.

Pentru a verifica gustul viitorilor carnati se face o chiftea si se prajeste. In functie de gustul ei se mai regleaza partea cu condimentele.

Matul se pune pe palnia atasata masinii de carne astfel incat sa nu prinda aer. Pentru umplerea  carnatilor este nevoie de doi oameni. Unul pune carnea in masina si altul modeleaza carnatii avand grija ca acestia sa nu prinda aer si compozitia sa fie frumos distribuita in interior.

carnati de casa de porc

Carnatii gata umpluti se manevreaza cu grija pentru a nu crapa.

Afumare:

Acesti carnati de casa de porc au fost afumati intr-un butoi de tabla ridicat pe un postament de caramizi. Focul s-a facut cu lemne de esenta tare, la care s-a adaugat pentru gust lemne de pomi fructiferi (pruni, cires) + coceni de porumb.

Carnatii se pun pe niste bare, iar deasupra urmeaza un fel de grilaj astfel incat atunci cand se acopera butoiul sa nu se atinga carnatii si sa existe spatiu suficient pentru circulatia aerului. Peste grilaj se adauga o tabla, apoi ceva material (dar sa nu fie usor inflamabil). Aici a fost panza de sac, iar la final o bucata de prelata.

Aceasta afumare are si rol de a gati carnatii. Focul se mentine in permanenta. Din momentul in care incepe sa picure usor din carnati, focul se mentine constant timp de trei ore. Important este ca cineva priceput sa stea acolo si sa aiba grija ca nu cumva sa se aprinda carnatii, dar nici sa se stinga focul.

Dupa cele trei ore carnatii sunt afumati, dar si gatiti. Se pot manca si sunt deliciosi asa calzi.

carnati de casa de porc
carnati de casa de porc

Se lasa intr-un loc aerisit pentru a se raci, apoi se se agata in pod (camara) tot in locuri aerisite si racoroase sau inveliti in hartie in frigider.

Noua ne-au placut mult si sper sa va inspire si pe voi. Va las si reteta de preparare a jumarilor ca tot e sezon, plus inspiratie de alte retete de carnati teste de Radu (Bucataria lui Radu).

Spor sa aveti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *