Prajitura Medovik este un fel de tort Medovik in varianta patrata si portionat in bucati mici. Am introdus si cateva visine pentru un plus de gust si savoare.
Cine poate refuza acest desert cu foi cu miere? In combinatie cu frisca formeaza un dulce pe care nu-l poti uita si din cand in cand doresti sa repeti figura.
Prajiturile cu foi sunt apreciate mereu asa ca sper sa treceti pe lista de incercat, merita cu prisosinta.
Preparare pas cu pas prajitura Medovik
Ingrediente foi:
- 150g zahar
- 100g unt (peste 80% grasime)
- 2 oua
- 50g miere de albine
- 1 lingurita bicarbonat de sodium
- 450g faina
- 1 strop sare
Ingrediente crema:
- 700 g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
- 250g mascarpone
- 100g zahar pudra
- visine conservate sau din visinata
- 50g ciocolata rasa
Mod de preparare:
Intr-o cratita mai mare se pun untul, zaharul, mierea, ouale si un strop de sare.
Cratita cu ingrediente se pune peste alta cratita in care puneti 1/3 apa pentru a topi totul la bain marie (baie de aburi). Cu un tel se amesteca toate ingredientele si dupa ce s-a topit zaharul si untul se adauga bicarbonatul si se amesteca inca cateva minute pana ce compozitia si-a dublat volumul. De aceea am spus la inceput o cratita mare pentru ca aceasta compozitie va creste mult cand se adauga bicarbonatul.
Urmeaza de incorporat faina in trei reprize. Aluatul se amesteca cu telul sau o lingura de lemn. S-ar putea ca la ultima repriza de faina sa nu-l puteti amesteca cu telul. Atunci rasturnati aluatul pe planseta de lucru si framantati aluatul cu mana.
Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci usor moale. In momentul in care se va raci, el se va si intari.
Asa caldut impartim aluatul in 4 parti egale si il acoperim cu o folie alimentara pentru a nu se raci si a-l pastra elastic. Coacerea foilor se face rapid, una dupa alta.
Aprindeti cuptorul la 180 grade Celsius. Foaia de Medovik se intinde foarte subtire, direct pe foaia de copt. Ale mele au avut dimensiuni de cca.32/22 cm.
Foaia se aseaza in tava cu tot cu hartie si se da la copt. Foile se coc foarte reped asa ca e preferabil sa intindem toate foile si apoi sa le coacem. In cateva minute foaia se va coace si va capata culoarea caramelului.
Crema si asamblarea
Crema pentru prajitura se face foarte usor. Aici este vorba despre o frisca simpla. Pentru asta mixam smantana pentru frisca (intotdeauna rece) impreuna cu zaharul. Daca smantana este de calitate si cu o grasime de peste 30% atunci frisca se va bate bine, fara a fi nevoie de intaritor. La final aceasta se amesteca cu mascarponele.
Ar fi de adaugat ca se poate folosi si smantana fermentata (daca va place), dar tot cu grasime de peste 30%.
Mascarponele l-am pus pentru mai multa fermitate, dar merge perfect si frisca simpla.
Crema se distribuie uniform intre foi, inclusiv deasupra.
Pe unul dintre straturile de crema se pot pune bucatele de visine conservate. Asta va da o nota acrisoara.
Prajitura Medovik va sta la rece peste noapte si abia apoi se taie. Are nevoie de aceste ore ca se inmoaie si sa poata fi taiata asa cum trebuie.
Este o prajitura delicioasa, fina si se topeste in gura. Recomand sa o pastrati la frigider (in cutie de prajituri sau acoperita cu folie pentru a nu prinde miros) si sa o mancati in maxim trei zile .
Spor la prajiturit!