Spuma de capsuni este un desert rece de care imi amintesc cu nostalgie. Dupa cum de multe ori v-am povestit, pana la Revolutie lista ingredientelor la care aveai acces era foarte scurta. Deserturile, dar si mancarurile erau destul de simple, doar ca efortul era mai mare deoarece cam toate se faceau manual.
Uneori insa simplitatea da clasa . Asa e si desertul asta simplu, elegant si sofisticat in acelasi timp.
Spuma de capsuni este o bezea in care se incorporeaza capsunile pasate. La fel de bine merge de facut cu zmeura sau fragute.
Preparare pas cu pas spuma de capsuni
Ingrediente:
- 4 albusuri (100g albus)
- 200g zahar
- 100ml apa
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 350g capsuni bine coapte
Mod de preparare:
Am ales sa ma abat de la bezeaua clasica ce presupune folosirea albusului crud. Pentru siguranta, dar si pentru exercitiu in bucatarie am facut o bezea italiana. Asta inseamna ca spuma de albus va intra in contact cu un sirop de zahar fierbinte si astfel va suferi un tratament termic.
Capsunile se spala, se pun in servete de hartie pentru a absorbi apa si apoi se blendeaza cu un mixer de mana.
Zaharul se pune cu apa la fiert intr-o cratita de inox, la foc potrivit. El trebuie sa fiarba si sa lege asemenea oricarui sirop. Pentru siguranta punem o picatura de sirop intr-un pahar cu apa. Siropul este gata atunci cand picatura isi pastreaza forma si nu se dizolva imediat in apa. Mai sigur este daca aveti un termometru, temperatura siropului ar trebui sa ajunga undeva la 115grade.
Albusurile se mixeaza in prealabil pana ce formeaza o spuma tare. Este preferabil sa folositi un mixer fix pentru ca e mai usor de realizat urmatorul pas. Mixerul va merge la viteza mica spre medie ,iar siropul se toara cate putin (curgere in fir) pana ce se incorporeaza tot siropul. Dupa ce ati adaugat tot siropul mariti viteza mixerului si mixati pana ce bezeaua devine densa si sticloasa, iar vasul mixerului va fi caldut, nu fierbinte sau pana ce compozitia ajunge la temperatura de 50 grade. Pentru aceasta reteta se foloseste un bol din inox, nicidecum din plastic.
Capsunile blendate se incorporeaza in bezea la viteza mica.
Spuma de capsuni se pune in cupe, pahare sau boluri mici si se da la rece . Se consuma in aceeasi zi sau maxim a doua zi. La servire se poate decora cu capsuni proaspete.
Pentru o reteta clasica de spuma de capsuni va las si reteta de la Bucatarul Maniac.
Pentru inspiratie va las si reteta de bavareza cu capsuni, tot un desert fin ce se serveste rece.
Spor la prajiturit!