Inceputul verii aduce mereu pe masa mancarea de cartofi noi cu smantana si marar. Macar o data pe an acest preparat se regaseste si la noi. Asa era mereu in Bucovina si insemna un fel de bucurie. Cu ea se deschidea sezonul mancarurilor de vara cu ingrediente din gradina.
In vremea aia chiar mancam dupa calendarul sezonier, nu aveam alte alternative si ne bucuram de fiecare moment.
E o mancare simpla, gustoasa si usor de facut.

Preparare pas cu pas cartofi noi cu smantana si marar
Ingrediente:
- 1kg cartofi noi
- 400-500g smantana peste 30% grasime
- 2-3 cepe verzi
- 1 legatura mare marar
- 2 linguri ulei
- 1 lingura faina
- sare/piper
Mod de preparare:
Cartofii noi se spala bine fara a fi cojiti. Uneori eu folosesc un burete de vase sau chiar un spalator de sarma pentru a indeparta acea coaja in formare ce sta sa se desprinda.
Ideal ar fi sa folosim cartofi cat mai mici, dar de multe ori cartofii noi pot fi si mari.
Cei mai mari se taie in doua sau patru bucati. Cartofii noi astfel pregatiti se fierb in apa rece cu sare. Fierb foarte repede asa ca stati cu ochii pe ei.


Intr-o cratita (tigaie inalta) caliti ceapa usor apoi adaugati smanatana, sarea si piperul. Acea lingura de faina din lista de ingrediente este optionala. Eu o adaug mereu pentru ca asa se facea la noi acasa si vreau sa pastrez cat pot gustul de Bucovina.
Faina are rolul de a lega putin sosul. Ea se amesteca cu smantana rece astfel incat sa nu faca cocoloase.


Cand smantana din tigaie da in clocot se pun cartofii fierti, dar si putin din apa in care au fiert, undeva in jur de 150-200ml. Totul se amesteca usor si se lasa sa dea un clocot. La final se presara mararul tocat marunt si se mai potriveste de gust.
Cartofi noi cu smantana merg bine cu o salata verde alaturi sau o salata de orice fel.
Pentru inspiratie va las si reteta de cartofi noi zdrobiti la cuptor cu sos de usturoi verde.
Spor la gatit!