Strudel cu dovleac pentru toata lumea!

Aluat simplu, zahar putin si mult dovleac, toate s-au adunat in acest desert de toamna.

Candva nu puteam sa mananc dovleac, cum de altfel nu mancam pepene galben, urda sau ardei iute . Gusturile alimentare se schimba in timp si iata-ma o mare fana a supei creme de dovleac.
Mi-am zis ca si deserturile cu dovleac merita un studiu mai atent in bucataria mea, mai ales ca dovleacul este considerat un aliment minune. Plin de vitamine, antioxidanti si fibre este si un aliment sarac in calorii. Parfumat, colorat si gustos dovleacul de placinta da nastere la deserturi delicioase.

 

 

Azi e randul strudelului cu dovleac, cumva asemanator cu strudelul cu visine in ceea ce priveste aluatul.

Ingrediente aluat:

  • 250g faina
  • 125 ml apa calduta
  • 3 linguri ulei
  • un strop de sare

Ingrediente umplutura:

  • 500g dovleac de placinta copt
  • 50g zahar
  • 1/2 lingurita de scortisoara macinata
  • 1/2 lingurita de ghimbir praf
  • optional 50g unt (poate fi si unt de cocos, cacao )

Mod de preparare:

Faina se amesteca impreuna cu apa calduta, sarea si uleiul. Se framanta rapid cat sa se formeze aluatul.
Aluatul de strudel este unul moale si elastic. El se imparte in doua, se acopera cu un servet de bumbac si se lasa la odihnit vreo 30 de minute.

Dovleacul se taie felii si se pune la copt in tava tapetata cu hartie, la 200 grade Celsius pana se inmoaie si se rumeneste usor. Dovleacul copt se desprinde de coaja si se lasa 10-15 minute intr-o sita la scurs. O sa observati ca se va scurge multa zeama. Aceasta ar putea inmuia mult aluatul daca nu este scursa.

 

 

Dovleacul copt scurs se amesteca cu zaharul, condimentele si untul topit. Eu am pus putin zahar deoarece dovleacul este suficient de dulce.

Din cele doua bile de aluat intindem doua foi subtiri dreptunghiulare. Peste acestea se intinde umplutura de dovleac si se ruleaza asemeni cozonacului.

 

 

Strudelul cu dovleac se unge cu putin ulei si coace la 185-190 grade Celsius circa 35-40 de minute.

Atunci cand este copt si usor rumenit se scoate din cuptor si se pudreaza din abundenta cu zahar pudra.

Se taie in bucati si merge servit cu inghetata atunci cand este cald. De asemenea merge foarte bine si rece, asta daca mai ramane pana a doua zi.

 

 

Strudelul cu dovleac este un desert minunat de toamna-iarna si musai trebuie sa-l facem macar de cateva ori sezonul asta. Daca doriti o varianta mai simpla cu foi de placinta gata facute (varianta din magazin) aveti o reteta de la Diva in bucatarie.

Spor la prajiturit!

 

CategoriesCopturi
    1. Dana says:

      Nu mai tin minte exact de cate ori am rulat strudelul, dar cred ca de 3 ori.
      Poza poate sa deruteze un pic mai ales daca am facut-o de jos :).

      Cristina ma bucur ca ti-a placut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *