Toamna se numara bobocii si placintele cu dovleac, mere si alte fructe. Pentru ca este sezonul dovlecilor si pentru ca ne amuzam mereu impreuna cu copiii nostri, reteta de luna asta are tematica de Halloween.
Placinta cu dovleac pentru Halloween este reteta ce-i va aduce pe copii in bucatarie. Si noi cand eram mici decupam dovleci si ne amuzam sperand ca vom speria oamenii cu acestia.
Amuzamentul de data asta merge mana in mana cu formarea unor deprinderi si cu bucuria timpului petrecut impreuna.
Ingrediente:
- 2 foi aluat pentru foietaj
- 1 dovleac mic (max.1,5kg)
- 50g zahar
- 1 ou
- scortisoara/nucsoara/ghimbir (cate un varf de lingurita)
Cum se prepara o placinta cu dovleac pentru Halloween:
Mod de preparare placinta cu dovleac pentru Halloween:
Dovleacul se spala, se sterge si se taie felii. Se aseaza intr-o tava tapeta cu hartie de copt si se da la cuptor la 190-200 grade Celsius pana se inmoaie.
Ulterior cu ajutorul unei linguri se desface miezul de pe coaja si se pune intr-un bol. Dovleacul copt trebuie sa fie rece atunci cand il punem in placinta.
Pentru a obtine umplutura il pasam usor cu furculita si adaugam zaharul precum si condimente dupa gustul propriu. Dovleacul in sine este foarte dulce, asa ca nu este nevoie de mult zahar.
Se porneste cuptorul la 220 grade Celsius.
Foietajul folosit trebuie sa fie decongelat daca folositi varianta foilor cumparate.
Pe o planseta presaram faina si punem foile. Eu le mai intind putin cu sucitorul deoarece nu vreau ca placinta sa fie foarte expandata. Din fiecare foaie decupam doua foarme rotunde cu ajutorul tavii in care vom coace. Eu am folosit o tava rotunda din ceramica.
Ungem tava cu putin unt si asezam prima foaie pe care o intepam din loc in loc cu furculita. Deasupra punem umplutura si o nivelam usor.
Urmeaza sa acoperim placinta cu foaia ramasa, dar nu inainte de a o decupa cu trasaturile dorite. Eu am ales o varianta simpla de dovleac simpatic, dar aici va puteti etala talentele creative. Partea asta e cea mai amuzanta pentru copii asa ca lasati-i sa se bucure.
Dupa ce am pus si a doua foaie o apasam putin si apoi o ungem cu ou batut.
Placinta cu dovleac pentru Halloween se da in cuptorul incins la 220 grade Celsius. Lasam la temperatura asta cca 10 minute, apoi reducem la 200 grade si mai lasam 20-25 de minute. In ultimul sfert de ora am pus deasupra placintei o hartie de copt deoarece exista riscul sa iasa foarte rumenita.
Ce facem cu aluatul ramas?
Si pentru ca ne-au mai ramas niste colturi de aluat ne vom mai distra putin cu copiii. Decupam aluatul ramas in forma de inimioara (sau orice altceva) si vom face niste “acadele” dragute. Si aceste se pot personaliza cu fete amuzante sau infricosatoare.
Pe fiecare inimioara punem o lingurita de umplutura si un betisor din lemn pentru frigarui . Asezam deasupra cealalta inimiora din aluat si le lipim intre ele prin apasare cu furculita, doar pe margine. Le ungem cu ou si vor merge la cuptor si ele, dar seria a doua.
Acadelele noastre se coc la 200 de grade cca. 20 de minute. Copiii vor fi foarte incantati pentru ca este un fel de gustare atipica. Aici puteti sa va jucati si cu alt gen de umpluri.
Cert este ca pentru o petrecere pentru copii acestea vor avea cautare, garantez! Daca va plac genul asta de deserturi va recomand si degetele de vrajitoare.
Cam asta este provocarea lunii octombrie pentru Selgros Romania!
Sa aveti spor!