O mancare simpla si rapida cu pui este un papricas de pui. Pe langa faptul ca se face repede, mancarea asta se gateste intr-o oala, adica nu murdarim multe blide.

papricas de pui

Retetele pentru papricas sunt uneori putin diferite, dar in esenta e cam acelasi lucru indiferent ca e vorba de retete din Ardeal sau Moldova.
Dupa cum spunea si Silvia Jurcovan (din a carei carte m-am inspirat putin) papricas fara pui, ceapa si usturoi nu se poate. Rosiile le mai inlocuim cu suc de rosii sau bulion, ardeiul la fel, iar metoda de preparare poate fi direct la flacara sau la cuptor.

Daca aveti si un pui crescut la curte atunci papricasul e si mai bun.

Preparare pas cu pas papricas de pui

Ingrediente:

  • 400-500g carne de pui
  • 300g ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • 1 ardei gras rosu
  • 2-3 rosii (sau 150ml suc de rosii)
  • 75 ml ulei
  • 1 lingurita boia dulce
  • piper/sare
  • 1 legatura patrunjel proaspat

Mod de preparare:

Puiul taiat bucati (am folosit un pui fara piept) se spala si se scurge bine de apa. Bucatile folosite se pot sterge si cu servete de hartie pentru a absorbi apa ramasa.

Ceapa curatata si spalata se toaca marunt si se caleste impreuna cu jumatate de lingurita de sare, la foc mic, pana cand devine sticolasa, fara sa se rumeneasca. Se adauga apoi 1 lingurita de boia de ardei (sau pasta de ardei) si imediat carnea amestecand pana cand aceasta se rumeneste la suprafata.

Se toarna apoi circa 150ml apa calda si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic. Se mai amesteca din cand in cand. Daca scade apa si carnea nu este moale, se mai adauga cate putin astfel incat sa nu se arda ceapa.

papricas de pui

Cand carnea este fiarta se pun ardeiul si rosiile (sau sucul de rosii) si se lasa sa fiarba inca cca 10 minute acoperita. Apoi se adauga usturoiul tocat, patrunjelul verde tocat marunt, putin piper macinat sic ca.400-500ml apa. Se sareaza dupa gust si se lasa sa fiarba cateva minute cat sa se lege sosul.

La acest preparat nu se foloseste faina pentru ingrosare.

papricas de pui

Bun tare acest papricas de pui pe care noi l-am mancat cu bucurie alaturi de o mamaliga fierbinte. Inteleg ca prin Ardeal se serveste cu galuste de faina, dar eu nu am avut niciodata ocazia sa mananc.

Pentru inspiratie va las si reteta de ciulama de pui si ciuperci.

Spor si inspiratie!

CategoriesMancaruri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *