Bucataria franceza este o sursa de inspiratie pentru mine si tare imi doream sa incerc si o paine Fougasse. Este acea paine in forma de frunza ce seamana cu focaccia, dar e mai crocanta.

Exista multe retete usor diferentiate, dar toate au aceeasi baza indiferent de sunt cu ierburi aromatice, masline, parmezan sau chiar rosii cherry. Reteta pe care am incercat-o este de pe BBC Food si apartine celebrului Paul Hollywood.

paine Fougasse

Preparare pas cu pas paine Fougasse:

Ingrediente aluat:

  • 500g faina alba
  • 350 ml apa calduta
  • 10g sare
  • 7g drojdie uscata
  • 25 ml ulei de masline
  • 2 lingurite rozmarin proaspat tocat
  • 1 lingurita oregano uscat (proaspat)

Ingrediente topping:

  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 lingura parmezan ras
  • 1/2 lingurita fulgi de sare

Mod de preparare:

Intr-un bol mare se pune faina, sarea, drojdia si apa calduta. Se amesteca usor pana se incorporeaza ingredientele si apoi se framanta 7-8 minute. Aluatul trebuie sa fie moale si elastic. Se adauga ierburile aromatice si se mai framanta un minut.

Aluatul se pune intr-un bol uns cu ulei, se acopera si se lasa la dospit la loc caldut cel putin o ora sau pana isi dubleaza volumul.

Din acest aluat puteti face doua fougasse mici sau una mare. Eu am ales sa fac una mare.

Pe o hartie de copt pe care ati presarat faina si chiar o lingura de gris puneti aluatul. Acesta se modeleaza intr-o forma ovala asemanatoare unei frunze.

paine Fougasse

Cu un cutit ascutit (rola de pizza) se face o taiatura pe mijloc si alte 5-6 pe fiecare parte lasand o margine de cca 2cm. Dupa aceasta operatiune, taieturile se largesc usor astfel incat sa fie niste gauri, nu doar taieturi (aici eu am gresit deoarece nu prea am largit).

Painea Fougasse se acopera si se lasa la crescut pentru cel putin 30 de minute.

Se aprinde cuptorul la 220 grade Celsius.

Frunza noastra din aluat se unge cu ulei de masline si se presara parmezanul ras si chiar ierburi aromatice. Se coace in cuptorul preincalzit timp de 20 de minute.

paine Fougasse

Painea este gata atunci cand suna a gol cand bateti in ea si bineinteles e rumenita. Dupa ce se scoate din cuptor se unge iar cu ulei de masline si se presara fulgi de sare.

E atat de buna incat dispare imediat. Merge foarte bine atat la mic dejun, dar si la pranz sau cina.

paine Fougasse

Sper sa incercati si voi.

Pentru inspiratie va las si reteta paine naan.

Spor la gatit!

CategoriesCopturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *