Prajitura Flodni m-a bantuit de cand am mancat-o prima data la Budapesta, la restaurantul evreiesc Macesz Huszár. Daca ajungeti prin capitala Ungariei va recomand sa nu-l ocoliti. Pe langa mancarea absolut delicioasa si specifica, acest restaurant este inedit prin decor si stil.
Dupa cum v-ati dat seama (sau nu), prajitura Flodni este reprezentativa in bucataria evreiasca din Ungaria, drept pentru care se regaseste si in bucataria ardeleneasca si banateana.
Este o prajitura cu foi si umpluturi diferite, toate coapte deodata, la fel ca si prajitura Jerbo (Greta Garbo). Pentru documentare am deschis si citit multe retete de pe site-uri unguresti. Aproape ca nu am gasit doua la fel. Exista tot felul de diferente: vinul poate fi inlocuit cu apa sau lapte, uneori este drojdie, alteori praf de copt, uneori toate foile sunt unse cu putin gem, alteori prajitura mai contine o umplutura de magiun, uneori se foloseste miere, alteori zahar etc.
Pentru inspiratie si documentare puteti citi aici si aici.
Preparare pas cu pas prajitura Flodni
Ingrediente foi:
- 250g unt peste 80% grasime
- 3 galbenusuri
- 10g drojdie proaspata
- 75ml vin alb
- 500g faina
- 100g zahar pudra
- +1 ou pentru uns deasupra
Ingrediente umplutura de mac:
- 250g mac macinat
- 100g zahar
- 150ml vin alb
- 2 linguri stafide
- coaja rasa de la o lamaie
- 2 linguri zeama de lamaie
Ingrediente umplutura de nuci:
- 250g nuci macinate
- 150ml vin alb
- 75g zahar
- coaja rasa de la o portocala
Ingrediente umplutura de mere:
- 1,5 kg mere
- 75g zahar
- 2 linguri pesmet
- 1 lingurita scortisoara
Mod de preparare:
Prajitura Flodni se pregateste in tihna si are nevoie de ceva timp si organizare. Ziua in care am pregatit-o eu nu a fost una chiar buna pentru mine. M-am simtit rau, dar pentru ca mi-am programat sa o fac mi-am dus misiunea pana la capat.
Cred ca se putea si mai bine de atat, dar sper ca urmatoarea sa fie aproape perfecta.
Este recomandat ca umpluturile sa fie pregatite de cu seara, este mult mai comod asa, dar nu obligatoriu.
Umplutura de mac:
Macul macinat se pune intr-un bol. Teoretic acesta se macina prin masina de macinat mac sau in mojar. Eu am incercat varianta la robot si nu s-a macinat chiar asa cum trebuie.
Intr-o craticioara se pune vinul alb si zaharul. Cand acesta incepe sa fiarba se toarna peste mac. Se amesteca bine si se adauga coaja si zeama de lamaie, stafidele. Se acopera si se lasa la racit.
Umplutura de nuci:
Procedura este asemantoare umpluturii cu mac. Nucile macinate se oparesc cu vinul alb, se amesteca cu coaja de portocale, se acopera si se lasa la racit.
Umplutura de mere:
Merele spalate se cojesc, se curata de cotoare si seminte apoi se dau pe razatoarea mare. Se calesc foarte putin intr-o cratita, se scurg bine in palme. Se adauga zaharul, pesmetul si scortisoara, se amesteca si se acopera.
La montare toate umpluturile trebuie sa fie reci.
Aluatul pentru foi:
Untul rece taiat cubulete se amesteca cu zaharul pudra, un strop de sare si galbenusurile. Este mult mai simplu sa amestecati cu un mixer, dar merge si cu mana.
Se adauga vinul, drojdia dizolvata cu o lingura de apa sau lapte si faina. Toate se incorporeaza rapid. Se obtine un aluat elastic si usor moale. Acesta se inveleste intr-o folie si se pune la rece pentru cca.60 de minute.
Asamblarea prajiturii
Aluatul se imparte in patru parti egale.
Se pregateste o tava inalta cu dimensiuni de 20/30 cm sau o forma de tort.
Fiecare foaie se intinde direct pe hartia de copt presarata cu putina faina. Este mult mai comod asa decat sa lucrati pe blatul de lucru. Foaia se decupeaza dupa dimensiunea tavii.
Punem in tava prima foaie, apoi umplutura de mac, apoi alta foaie, umplutura de nuci, alta foaie, umplutura de mere si ultima foaie. Ultima foaie se inteapa cu furculita din loc in loc.
Se bate un ou intreg si se unge bine prajitura.
Nu stiu daca exista o ordine a distribuirii umpluturilor, dar cred ca eram mai inspirata daca puneam cea cu mac la mijloc, vorbesc din punct de vedere cromatic.
Coacere:
Cuptorul se incalzeste la 190 de grade Celsius. Se pune tava in cuptor si se lasa la aceasta temperatura 15 minute, apoi se reduce la 170 grade si se mai coace inca 45 de minute. Odata cu reducerea temperaturii puneti si o hartie de copt deasupra pentru a nu se rumeni prea tare prajitura.
Dupa coacere prajitura se lasa la racit in tava. Unii recomanda ca ea sa fie taiata abia a doua zi.
Se taie in forma patrata sau dreptunghiulara. Are un gust special, toate umpluturile fiind aromate si distinct.
Mi-am promis ca o mai fac cel putin o data in varianta si cu magiun.
Spor la prajiturit!
Si in unele zone din Bucovina (Cacica, Plesa, Solonetu Nou) se face ceva asemanator. Pe langa mac si nuca, mai punem o foaie cu povidla, nu cu mere.
Ma bucur sa aud! Zona asta nu e batuta la picior de mine, dar mi-as dori.