Tocanita de pui cu ceapa merge bine in orice anotimp, dar mai ales acum cand am sacrificat primul pui crescut de noi. Asta imi aduce aminte de copilarie si de puii aia de se taiau unul pe saptamana, nu mai mult.
Aceasta tocanita se poate face folosind doar pulpe de pui, copanele sau chiar piept de pui. Puiul meu desi crescut la curte a fost fraged si s-a gatit repede, asta deoarece era unul tanar ce cantarea in jur de 1kg.
Preparare pas cu pas tocanita de pui cu ceapa
Ingrediente:
- 1 pui de cca 1kg
- 1 kg ceapa
- 1 cana rosii pasate
- 1 morcov
- 1 lingurita boia de ardei afumata
- 1/2 fulgi de chili (optional)
- Sare/piper
- 1 legatura patrunjel proaspat
- 50ml ulei
- 250ml supa pui sau legume (apa)
Mod de preparare:
Ceapa se curata, se spala si apoi se taie solzisori. Morcovul se da pe razatoare.
Puiul spalat si taiat bucati se sterge cu prosoape de hartie.
Intr-o tigaie mai mare se prajesc bucatile de pui pe ambele parti cateva minute si se scot din tigaie. In aceeasi tigaie se caleste usor ceapa, morcovul impreuna cu sarea si condimentele.
Peste ceapa se toarna supa(apa) si cand incepe sa clocoteasca se pune carnea si se lasa la foc mic, preferabil cu un capac deasupra. Din cand in cand se amesteca.
Cand carnea este facuta se adauga rosiile pasate sau un suc de rosii mai dens. Se amesteca, se lasa sa dea un clocot apoi se adauga patrunjelul verde tocat. Se acopera si se opreste focul.
La final se verifica si gustul si in functie de preferinte se mai adauga condimente daca este nevoie.
Tocanita de pui cu ceapa se mananca cu mamaliga, alaturi de un piure de cartofi, dar merge bine si cu o paine buna de casa. Este tare buna, genul ala de mancare de zi cu zi.
Pentru inspiratie va las si reteta de tocanita de vara, fara carne: tocanita de ardei copti cu rosii.
Spor la gatit!