Am pasit in primavara si va aduc o reteta proaspata si de sezon: spanac de post cu usturoi si sos.
Tarabele pietelor au inverzit si gasim : spanac, leurda, urzici, stevie, salata, ceapa verde. Este timpul sa gatim cu ele si sa ne bucuram de aportul lor nutritional.
Imi place mult spanacul si celor din familie la fel. Asta inseamna ca la mine pe blog veti gasi mai multe retete cu spanac.
Preparare pas cu pas spanac de post cu usturoi si sos.
Ingrediente:
- 300g spanac proaspat
- 1 ceapa
- 4-5 catei usturoi
- 2-3 linguri ulei floarea soarelui
- 1 lingura faina
- 250-275 g lapte de ovaz
- sare/piper
- 1 varf lingurita nucsoara
Mod de preparare:
Curatati si spalati spanacul in doua- trei ape, apoi scurgeti-l bine. Eu tocmai mi-am cumparat un uscator de salata, asa ca am scapat de uscat in servete sau prosoape.
Tocati spanacul dupa cum va place. Mie imi place mai grosier pentru textura. De asemenea puteti folosi si spanac congelat, dar sa fie decongelat si bines curs de apa.
Intr-o tigaie inalta cu 1 lingura de ulei si putin incinsa se pune spanacul . Se amesteca pana ce acesta s-a inmuiat binisor.
In alta tigaie (sau tot in aia in care gatit spanacul) puneti putin ulei si caliti usor ceapa taiata marunt, cam pana devine translucida. Adaugati faina si amestecati bine cat sa se gateasca un pic.
Turnati laptele de ovaz cate putin si amestecati cu un tel pentru a nu face cocoloase. Veti obtine un sos Bechamel de post. Daca nu postiti puteti folosi lapte de vaca. Adaugati sare, piper si putina nucsoara. Important este sa nu folositi un lapte indulcit, zic asta pentru ca unele marci de lapte vegetal sunt indulcite.
Peste acest sos adaugati spanacul si usturoiul zdrobit. Amestecati compozitia si lasati sa fiarba cateva minute la foc mic.
La final potriviti de gust si faceti si o mamaliga, ca parca merge mai bine decat cu paine. Este o mancare simpla si gustoasa, potrivita pentru alimentatia de primavara.
Pentru inspiratie va las si reteta de salata de leurda cu halloumi si dressing cu miere.
Spor la gatit!