V

Vinete la cuptor cu doua tipuri de sos

Vinete la cuptor cu doua tipuri de sos sunt de fapt celebrele vinete ce au aparut pe coperta cartii de bucate a lui Ottolenghi- bucatar renumit pentru mancarurile vegetariene.
O reteta atat de simpla de care multi dintre noi nu stiam a devenit foarte populara printre iubitorii de mancare buna.

Garantez ca o sa va placa!

vinete la cuptor

Preparare pas cu pas vinete la cuptor


Ingrediente 4 persoane:

  • 4 vinete mijlocii
  • ulei de masline
  • sare

Sos 1 (de iaurt grecesc):

  • 200g iaurt grecesc
  • 2-3 catei de usturoi
  • sare
  • boabe de rodie
  • busuioc proaspat

Sos 2 (de tahini))

  • 4 linguri de tahini (pasta de susan)
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1-2 linguri apa minerala (sau plata)
  • 1-2 catei de usturoi (se poate si fara)
  • sare
  • rodie/verdeata

Mod de pregatire:
Se aprinde cuptorul la 200g Celsius.

Vinetele se spala, se sterg cu un servet si se taie pe lungime cu un cutit bine ascutit.
Fiecare vanata se cresteaza cu un cutit facand un joc de linii ce se intersecteaza si se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

vinete
reteta Ottolenghi

Se presara sare si ulei de masline. Eu folosesc sare grunjoasa si cam cate 2 liguri de ulei pentru fiecare jumatate de vanata.
Tava se da la cuptor pana ce partea superioara s-a rumenit usor si miezul este molicel.

Dupa coacere se aseaza in farfurii si se mananca calde cu un sos deasupra, dar si cu niste rosii bune de vara si o paine coapta de casa.

Varianta de sos 1 cea mai folosita la mine este cea de iaurt. Iaurtul grecesc se amesteca cu usturoiul zdrobit si putina sare. Merge si un strop de lamaie daca va place.

Sosul se pune dupa ce vinetele sau racorit usor pentru a evita topirea lui. Peste sos se presara boabe de rodie proaspata si putin busuioc sau poate alta verdeata care va place.

vinete la cuptor

Sosul 2 merge de minune in post sau este adresat persoanelor ce nu consuma lactate.

De regula eu folosesc un tahini destul de fluid (il iau de la un magazine arabesc din Iasi si imi place foarte mult). Am observat ca unele sortimente din supermarketuri sunt mai dense si atunci va sugerez sa puneti putin mai multa apa.
Intr-un bol puneti pasta de susan, usturoiul zdrobit, putina sare, zeama de lamaie si apa. Sosul e gata dupa amestecare.

vinete la cuptor

Fac des acest preparat, uneori chiar si in sezonul rece cand mai prind reduceri la vinete. Se pregateste super usor si e delicios.
Pentru ca eu sunt mare iubitoare de vinete va las si reteta de musaca de vinete dupa care tanjesc oricand.

Spor la gatit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *