Zilele de iarna sunt perfecte pentru o rulada din piept de porc la cuptor. Asta deoarece e chiar perioada in care se sacrifica porcii, dar mai ales pentru ca e perioada Sarbatorilor de iarna.
Carnea de porc se numara printre favoritele noastre in materie de fripturi, dar de data asta am ales sa-i dau o forma de rulada. Aspectul e tare potrivit pentru o masa de Sarbatoare.
Preparare pas cu pas rulada din piept de porc la cuptor
Ingrediente:
- 2 kg piept de porc cu soric
- 6 catei de usturoi
- 1 lingura boia de ardei afumata
- 1 lingura sare grunjoasa
- 1 lingurita fulgi de chili (sau boia iute)
- 1/2 lingurita piper macinat
- 1 lingura ulei
- 2-3 crengute cimbru
Mod de preparare:
Intr-un bol zdrobiti usturoiul, apoi adaugati sarea, boiaua, piperul, fulgii de chili si amestecati. Trebuie sa obtineti o pasta, de aceea recomand sa adugati si o lingura de ulei sau chiar apa pentru a fluidiza putin compozitia.
Cu aceasta pasta ungeti bine pieptul de porc pe ambele parti, acoperiti-l si lasati in frigider peste noapte.
A doua zi il scoateti si il aduceti la temperatura camerei, apoi rulati carnea cu soricul in exterior si cu o ata de bucatarie il legati. Eu nu am avut ata de bucatarie, dar am folosit ata de bumbac ceva mai groasa pe care am pus-o in doua.
Puneti rulada din piept de porc intr-o tava putin inalta, adaugati cimbrul, acoperiti tava cu capac sau folie de aluminiu si dati la cuptor la 170 grade Celsius pentru trei ore.
Dupa cele trei ore dati folia deoparte si daca mai este nevoie, mai lasati sa se rumeneasca putin.
Soricul trebuie sa fie usor rumenit, iar carnea moale. Cand este considerati ca este gata, scoateti tava si lasati putin carnea sa se odihneasca inainte de taiere.
Scoateti rulada pe un fund din lemn si cu un cutit bine ascutit taiati in felii cu o grosime de circa 2 cm.
Puteti servi cu cartofi copti, legume la cuptor, salate si musai ceva muraturi de ale noastre.
Este o mancare absolut delicioasa potrivita pentru perioada Sarbatorilor. Soricul rumenit si usor crocant, carnea frageda fac deliciul mesenilor.
Pentru inspiratie meselor de Sarbatori va las si reteta de pulled pork sau cum sa faci o friptura de porc frageda si muschiulet de porc invelit in bacon, la cuptor.
Spor la gatit!