B

Babka cu ciocolata si portocala confiata

Babka cu ciocolata si portocala confiata este propunerea mea de anul acesta in materie de cozonaci pentru Sarbatorile de iarna.

Cu aceste doua ingrediente: ciocolata si portocala nu veti da gres in materie de gusturi . Este o combinatie de mare efect si iubita de toata lumea.
In sprijinul meu a venit si Pakmaya-maiestrie in bucatarie, potrivita pentru orice gen de aluaturi dulci.

babka cu ciocolata

Preparare pas cu pas babka cu ciocolata si portocala confiata

Ingrediente aluat:

  • 300g faina tip 000
  • 50g zahar
  • 1 ou + 1 galbenus
  • 90 ml lapte
  • 90g unt 80% grasime
  • 5g drojdie uscata pentru cozonac Pakmaya
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 strop sare

Ingrediente umplutura:

  • 50g ciocolata neagra (peste 50% cacao)
  • 50g unt (82% grasime)
  • 20g zahar pudra
  • 15g cacao
  • 25g portocala confiata

Ingrediente sirop:

  • 80ml zeama de portocala
  • 60g zahăr
  • 1 lingurita extract de portocala
  • 1 lingura coniac

Mod de preparare:

Intr-un bol puneti laptele caldut, drojdia si o lingurita de zahar. Amestecati si lasati pentru cca.10 minute.
Acest cozonac l-am facut cu ajutorul robotului. Daca nu aveti robot, framantati la mana si cu siguranta va iesi.

In bolul robotului puneti drojdia dizolvata, faina, oul, galbenusul, sarea si coaja de portocala si mixati folosind paleta pentru aluat folosind la inceput o viteza mica, apoi medie pana ce toate ingredientele s-au amestecat si au format aluatul.
Reveniti la viteza mica si adaugati cate putin din untul ce trebuie sa fie moale (la temperatura camerei). Cand ati terminat de incorporat untul si aluat este omogen schimbati paleta cu carligul pentru framantare. Framantati aluatul la viteza medie spre mare cca.5-7 minute.
Transferati aluatul intr-un bol uns cu ulei, acoperiti bolul cu folie alimentara si puneti bolul la frigider pentru cel putin 8-10 ore. Cel mai bine este sa-l faceti de cu seara si sa coaceti dimineata.

babka cu ciocolata si portocala


A doua zi prima data pregatiti umplutura. Topiti la bain marie ciocolata cu untul apoi adaugati zaharul pudra si cacao. Veti o obtine o pasta fluida pe care o lasati sa se racoreasca bine.

Taiere si impletire

 Scoateti aluatul de frigider si pe o planseta intindeti o foaie  putin grosuta. Intindeti umplutura lasand la o margine o fasie de aluat neunsa. Puneti si portocala confiata taiata bucati si rulati strans aluatul astfel incat sa se inchida cu partea neunsa.
Acest rulou se taie in doua jumatati pe lungime cu un cutit cu lama subtire si bine ascutita. Impletiti cele doua bucati astfel incat partea  cu straturile vizibile sa fie in exterior. Puneti babka intr-o tava mica de chec tapetata cu hartie de copt, acoperiti tava cu un prosop sau folie si lasati la crescut cel putin 60 de minute.

Coacere si insiropare

Coaceti cozonacul in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru cca 25-30 de minute.

Pregatiti siropul. Intr-o craticioara puneti zeama de portocale si zaharul amestecati si lasati la foc mic pana ce se dizolva zaharul si da cateva clocote. Opriti focul si adaugati extractul de portocale si cand se racoreste adaugati si coniacul.

babka cu ciocolata

Dupa coacere babka se insiropeaza cu ajutorul unei pensule. Aceasta se face dand cu pensula de mai multe ori pana se termina siropul.

Cam asta e tot, va asigur ca o sa se manance super repede, asa ca faceti minum doua bucati, adica dublati cantitatile de la ingrediente.

babka cu ciocolata

Spor la prajiturit!
Pentru inspiratie va las si reteta clasica de cozonac impletit cu nuca si mac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *