O provocare
de pe Instagram aduce pe blog reteta asta faina de biscuiti aromati fara zahar. De fapt, inainte de a primi provocarea
ma gandisem sa fac niste biscuiti fara zahar.
Eu nu am scos zaharul din alimentative, dar stim cu totii ca el trebuie consumat
in cantitati mici si doar ocazional.
Intamplarea face ca Iulian (colegul meu de la Sof&Grace) a facut niste biscuiti deliciosi de unde m-am inspirat. Mi-a placut gustul, dar si modelul lor.
Reteta am adaptat-o cerintelor. Nu am pus deloc zahar, doar o lingura de sirop de curmale de la Solaris.
Biscuitii merg perfect langa un pahar cu lapte sau cafea, dar cred ca la fel de bine pot sta in pachetelul unui copil sau in caserola de drumetie.
Preparare pas cu pas biscuiti aromati fara zahar
Ingrediente:
- 75g unt moale
- 10ml ulei
- 1 albus ou mediu (cca. 25-30g)
- 1/4 lingurita bicarbonat ( 2g)
- 150g faina
- 1/4 lingurita cuisoare pudra
- 1/4 scortisoara pudra
- 1 lingurita cacao
- 1 lingura miere de albine (sirop de curmale)
- 1/2 coaja de portocala
- 1 strop sare
Mod de preparare:
Untul moale (la temperatura camerei) se amesteca cu uleiul, mierea de albine, scortisoara, cuisoarele si sarea. Se adauga albusul batut putin inainte, apoi bicarbonatul si coaja de lamaie. La sfarsit se incorporeaza faina si cacaoa.
Cand aluatul a devenit omogen il vom impacheta intr-o folie alimentara dandu-i o forma dreptunghiulara. Rasucim marginile si dam aluatul la rece pentru cel putin o ora. Puteti sa-l lasati si o zi la rece fara probleme.
Aprindem cuptorul la 170grade Celsius.
Aluatul scos din frigider se va felia cu un cutit cu lama ascutita. Feliile vor avea 0,5cm. Ele se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt cu ceva spatiu intre ele. Mie mi-au iesit cca 18 bucati de biscuiti de casa.
Pentru un aspect vizual mai dichisit vom face niste modele pe o laterala a biscuitului cu ajutorul unei furculite. Biscuitii de casa se coc cca.25 de minute in cuptorul preincalzit.
Dupa ce s-au racit se vor pastra intr-o cutie metalica.
Gustul lor este usor aromat si textura seamana cu a biscuitilor digestivi. Bineinteles ca nu sunt dulci ca doar este vorba de niste biscuiti aromati fara zahar.
Pentru inspiratie puteti consulta si retetele de biscuiti sarati cu branza sau biscuiti de Craciun.
Spor la prajiturit!